Taekwondo, Kore menşeili çıplak el ve ayakla yapılan bir uzakdoğu savunma sanatı ve felsefesidir. Her ne kadar Türkçe’de Tekvando diye okunsa da federasyon Taekwondo şeklinde kullanımını uygun bulur.
Taekwondo kelimesi, Tae, Kwon ve Do kelimelerinin birleşiminden oluşur. Tae ayakla yapılan vuruşlara, Kwon elle yapılan vuruşlara denirken Do, doğruya giden yol anlamına gelir. Bu 3 kelime, Taekwondo felsefesinin temelini oluşturan yapı taşlarıdır.
Taekwondo, Kore askerlerinin kendilerini savunmaları için geliştirilmiş bir olan dövüş sanatıdır. Bu sanatın kurucusu, kendisi de Koreli bir asker olan General Choi Hong Hee’dir. Taekwondo aynı zamanda Korelilerin kültürlerini ve yaşam şeklini yansıtır. Diğer uzakdoğu dövüş sanatlarında olduğu gibi Taekwondo’da da fiziksel güce ek olarak mental güç kazanmak da oldukça önemlidir.
Taekwondo’nun üç alt kolu vardır. Bunlar Kyurogi, Poomsae ve Kyokpa’dır. Uluslarası müsabakalar Kyuragi ve Poomsae kategorilerinde yapılır. Taekwondo okullarına Dojang denir. Dojang’daki öğretmene ise Sabom denir. Taekwondo’da giyilen kıyafet Dobok olarak adlandırılır. Her yaştan ve cinsten biri Taekwondo’ya başlayabilir.
1988 yılında olimpiyatlara dahil edilen Taekwondo sporunda ülkemizi başarıyla temsil eden birçok şampiyon bulunuyor. Hakan Reçber, Servet Tazegül, Merve Dinçel, Zeliha Ağrıs, İrem Yaman gibi birçok milli sporcumuz şampiyon olarak Taekwondo turnuvalarında al bayrağımızı göndere çektirdiler.
Taekwondo Kuşakları ve Anlamları
Beyaz kuşak: Masumiyet, saflık, temizlik anlamlarına gelir. Taekwondoya yeni başlayanlar beyaz kuşak takarlar.
Sarı kuşak: Kök vermek anlamına gelir. Yere düşen tohumun sarı köklerini toprağa salması gibi, sporcu da artık Taekwondo’ya köklerini salmaya başlamış ve gelişime hazırdır.
Yeşil kuşak: Filiz vermek, yeşillenmek anlamlarına gelir. Kökünü salmış olan tohum artık filizlenmiş ve bazı becerileri kazanmıştır.
Mavi kuşak: Gök, sema, cennet anlamlarına gelir. Bitki artık olgunlaşmaya başlamış ve gökyüzüne doğru uzanır hale gelmiştir.
Kırmızı kuşak: Güneş ve tehlike anlamlarına gelir.
Sporcunun artık dikkate değer bir seviyeye geldiğini simgeler.
Siyah kuşak: Olgunluk anlamına gelir. Beyaz kuşağın renk ve anlam olarak tam tersidir. Siyah kuşak almış sporcunun artık fiziksel olarak en iyi noktaya geldiği, içinde korkudan eser kalmadığı ve ahlaki açıdan örnek biri haline geldiğini simgeler.
Taekwondo disiplininde siyah kuşaktan sonra Dan adı verilen sıralama başlar. 15 yaşından küçükler Dan alamazlar ancak bu seviyeye ulaştıkları takdirde Poom Dan alırlar. Dan seviyesine ulaşan sporcular 1’den 9’a kadar kademe alırlar. Tecrübe ve başarıyla doğru odaklı elde edilen Dan’larda “9. Dan Siyah Kemer” en yüksek seviyedir.