Rota Bizden Hareket Senden: Ortaköy

01. Ortaköy Camii

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi Köprüsü’nün altında yer alan Ortaköy Camii, İstanbul’un en ünlü camilerinden ve şehrin simgesel yapılarından biri. Gerçek adı Büyük Mecidiye Camii olan ve 1853 yılında Sultan Abdülmecid’in emriyle mimar Garabet Amira Balyan ve oğlu Nikoğos Balyan tarafından inşa edilen Ortaköy Camii, Barok ve Neoklasik mimari tarzlarından esinlenilerek tasarlanmış. Caminin dört minaresi var ve ana kubbesi mermer ve altın yaldızlı.

Cami, içindeki zarif mihrap, minber ve pencereleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca, caminin içindeki renkli camlar, İstanbul’daki diğer camilerden farklı olarak, Doğu tarzı renkli camları andırıyor. Ayrıca Ortaköy Camii’nin dışındaki avluda, çevresi dükkânlarla çevrili olan güzel bir bahçe de bulunuyor. Ayrıca, Ramazan ayında iftar yemeği için tercih edilen en meşhur noktalardan biri olduğunu belirtmekte fayda var.

02. Yıldız Parkı

Yıldız Parkı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde, Boğaziçi sahilinde yer alıyor. Park, İstanbul’un en eski ve en büyük parklarından biri. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun padişahları tarafından av alanı olarak kullanılan Yıldız Parkı, İstanbul’un en yeşil ve en huzurlu yerlerinden biri. Geniş bir alana yayılan parkın içinde birçok yürüyüş yolu, piknik alanları, çocuk oyun alanları ve göletler bulunuyor. Ayrıca, parkın içinde Osmanlı döneminden kalma tarihî bir de köşk var.

Her mevsim ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören Yıldız Parkı, özellikle yaz aylarında kımıl kımıl oluyor. Siz de yazın buraya gelebilir, parkın gölünde sandal kiralayarak veya piknik yaparak vakit geçirebilirsiniz.

Ortaköy Yıldız Parkı, İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Boğaziçi’nin kenarında yer aldığı için özellikle gün batımında muhteşem bir manzara sunuyor.

03. El Sanatları Pazarı

El Sanatları Pazarı, Ortaköy Meydanı’na yakın bir noktada yer alan, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir pazar. Bu pazarda el yapımı Türk el sanatları ürünleri, takılar, seramikler, ahşap oymalar, gümüş işlemeler ve daha pek çok benzersiz ürün bulunuyor.
Ortaköy El Sanatları Pazarı, açık havada kurulan bir pazar ve özellikle hafta sonları oldukça yoğun. Burada yerel el sanatları ustalarının ellerinden çıkmış özgün ve kaliteli ürünleri bulabilirsiniz. Pazarda, her türlü zevke hitap eden ürünlerin yanı sıra, hediyelik eşyalar da satılıyor.

Ortaköy El Sanatları Pazarı, gerçekten İstanbul’da alışveriş yaparken görülmeye değer yerlerden biri. Burada, yerel el sanatlarına ilgi duyanlar için birçok benzersiz ürün var. Türk kültürünü yansıtan ürünlerin satıldığı pazarda, doyasıya pazarlık yapabilirsiniz.

04. Esma Sultan Yalısı

İstanbul Boğazı’nın muhteşem manzarasına sahip olan bu yalı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yüksek rütbeli memurlar ve subaylar tarafından kullanılmıştır. Yapımı 18. yüzyıla kadar uzanan Esma Sultan Yalısı, günümüzde bir etkinlik ve organizasyon mekânı olarak kullanılıyor. İçerisinde birçok farklı etkinlik yapmaya uygun mekânları barındıran yalı, düğün, toplantı, konferans ve diğer özel organizasyonlar gibi birçok farklı etkinliğe ev sahipliği ediyor.

Esma Sultan Yalısı, mimarisiyle ve tarihî özellikleriyle dikkat çekiyor. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan yapıda, boğaz manzarasını izleyebileceğiniz teraslar, bahçeler ve özel bir iskele var. Yalı, restore edilerek yenilenmiş ve günümüz modern teknolojisiyle donatılmış. İstanbul’un tarihî ve kültürel zenginliklerinden biri olan Esma Sultan Yalısı, İstanbul Boğazı’na yakın bir noktada yer alması nedeniyle ziyaretçiler için önemli bir turistik mekândır. Ayrıca yalının bahçesinde bir kafe-restoran da bulunmaktadır. Gerçekten görmeye değer!

05. Feriye Sarayı

Feriye Sarayı, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yüksek rütbeli memurlar ve subaylar tarafından kullanılmış.
Mimarisiyle dikkat çeken Feriye Sarayı, Osmanlı ve Avrupa mimarisinin özelliklerini bir arada taşıyor. Yapının içinde yer alan heykeller, merdivenler, sütunlar ve diğer detaylar, 19. yüzyılın sonlarına özgü bir tarzda yapılmış. Sarayın bahçesi de oldukça geniş ve İstanbul Boğazı manzarasına sahip.

Feriye Sarayı, restore edilerek günümüzde bir etkinlik mekânı olarak hizmete açılmış. Saray, düğün, toplantı, konferans, özel partiler, fuarlar ve diğer organizasyonlar için kiralanabiliyor.

Feriye Sarayı, İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasına sahip olması ve tarihî mimarisi nedeniyle doyasıya selfie yapabileceğiniz nadir noktalardan biri.

06. Çırağan Sarayı

Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan Çırağan Sarayı’nın yapımına 19. yüzyılın ortalarında, 1863 yılında başlanmış ve yaklaşık 10 yıl sonra tamamlanmış. Sarayın mimarisi, Barok ve Osmanlı tarzlarının birleşiminden oluşuyor. İçinde yer alan yüksek tavanlar, sütunlar, mermer zeminler, kristal avizeler ve diğer detaylar, dönemin mimarisinin özelliklerini taşıyor. Sarayın bahçesi de oldukça geniş ve İstanbul Boğazı manzarasına sahip.

Çırağan Sarayı, zamanla kullanılamaz hâle gelmiş ve bir dönem otel olarak hizmet vermiş. 1980’lerde gerçekleşen yangın sonrasında tamamen restore edilerek, otel ve kongre merkezi olarak hizmet vermeye başlayan saray, lüks bir otel olarak konaklama hizmetleri sunuyor, öte yandan toplantı, düğün ve diğer organizasyonlar için de kiralanabiliyor.

Sarayın içerisinde gezerken, tatlı bir nostalji yaşamamak elde değil.