2022 FIFA Dünya Kupası

Her Şeye Rağmen

2022 Katar Dünya Kupası henüz başlamadan birçok tartışmaya sebep oldu. Oluşan önyargının sebebi olarak kimileri İslamafobiyi kimileri de alışkanlıkların dışına çıkılacak olmasını öne sürdü. İlk defa kışın ortasında oynanacak olan bir Dünya Kupası idi bu. Liglere ara verilecek ve bütün planlar altüst olacaktı. Futbolcular takımlarından ayrılacak, kondisyonları, alışkanlıkları bozulacak ve belki de sakat olarak takımlara döneceklerdi. Katar iklimi yazları futbola elverişli olmaması sebebiyle kupa Katar’a geliyordu.

Eleştiriler açılış seremonisinde de alaycı bir tavırla devam etti ama Suudi Arabistan’ın Arjantin ve Japonya’nın Almanya karşısındaki sürpriz galibiyetinin damga vurduğu ilk maçlarının ardından herkes Dünya Kupası’na odaklanmıştı. Liglere ara verilip gelinmiş olması oyuncuların kondisyonunu pozitif etkilerken seyir zevki yüksek tempolu maçlar oynanmasına vesile oldu. Günün sonunda gruptan çıkmasına kesin gözle bakılan Almanya, Danimarka, Belçika ve Uruguay gibi takımlar elenirken son 16 turunda yeni takımlar ve futbol ekolleri görme fırsatı bulduk. Hasılı her şeye rağmen spor otoritelerinin de belirttiği gibi Katar gelmiş geçmiş en iyi Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı.

Metro Man Efsanesinin Doğuşu

Süper kahraman filmlerine konu olacak bir doğuştan bahsetmiyorum bu efsane işini severek yapan bir adamın sosyal medya etkisiyle ünlü olmasıyla başlıyor. 23 yaşındaki Kenyalı Ebubekir Abbas, Dünya Kupası’nda insanları metroya yönlendirmesi için görevlendirilmiş bir çalışan. Yüksek sandalyesinde elinde megafonla insanlara sadece “Metro” diye seslenmesi insanlara sempatik gelmiş olacak ki bir anda tüm sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. TikTok ve Instagram’da milyonlara ulaşan videolarını gören CZN Burak gibi sosyal medya fenomenleri kendisiyle video çekip paylaşmasının ardından ciddi bir kitleye ulaşan Ebubekir’in açmış olduğu TikTok hesabı bir günde onbinler tarafından takip edildi. Kısa sürede ününe ün katan Abbas İngiltere ve Amerika arasında oynanan tarihî maçın onur konuğu olarak statta da “Metro” anonsunu yaptı ve bütün stat tek bir ağızdan âdeta büyülenmiş gibi “metro” diye bağırdı. Bakalım Dünya Kupası’nın bize armağan ettiği Metro Man’in hikâyesi ne kadar sürecek? Viral olarak mı kalacak yoksa yeni bir fenomen mi kazanacağız? Merakla takip edeceğim.

Ronolda vs Teknoloji

Kupaya damgasını vuran futbolcuların başında elbette Ronaldo vardı. Yedek çıktığı maçta fotoğrafçılarının çoğunun yedek kulübesine yöneldiği anın fotoğrafı gibi birçok ikonik ânın yaşandığı dünya kupasındaki bir diğer dikkat çeken kare ise şarj edilen toplardı. İşte bu iki fotoğrafın kahramanları Portekiz Uruguay maçının 54. dakikasında bir araya geldiğinde futbol tarihine geçecek enteresan olaylardan biri yaşandı. Bruno Fernandes’in açtığı ortada Ronaldo kafayı vurdu ve gol oldu. Gol Ronaldo’ya yazıldıktan 6 dakika sonra ise toptaki sensörlerden gelen veriyle gol Bruno Fernandes’e yazıldı. Maç sonrasında Ronaldo topa dokunduğunu ifade ederken fotoğraflarda da Ronaldo’nun saçı ile top arasındaki temas net görülmekteydi. Teknoloji ile Ronaldo’nun karşı karşıya geldiği bu pozisyon genel bağlamda teknolojinin futbolun ruhunu öldürdüğü ile ilgili tartışmaları ateşlendirirken akıllara Nike’ın robotlarla dünya yıldızlarının karşılaştığı reklam filmini getirdi ve futbolun endüstrileştiği gerçeği bir kez daha yüzümüze vurdu.

Ubeydullah Erdoğan