Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ya da bilinen adıyla AFAD, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Ekinözü ilçelerinde gerçekleşen depremlerle birlikte son dönemde en sık duyduğumuz kelimelerden biri oldu. Depremin ilk saatlerinden itibaren organize olan ve zarar gören illerde yardıma koşan AFAD Gönüllüleri, enkaz çalışmalarında hayati görevler üstlendiler. Toplamda 7.300 personeli olan AFAD’ın tüm Türkiye genelinde 100.000’in üzerinde gönüllüsü bulunuyor. Yıkılan binlerce binaya çeşitli parametreleri göz önünde bulundurarak öncelik sırasına göre müdahale eden AFAD ekipleri, AKUT, UMKE, yerel yönetimlerin arama kurtarma ekipleri ve diğer ülkelerin gönderdikleri profesyonel arama kurtarma ekipleri ile beraber binlerce vatandaşımızı enkazdan çıkarmayı başardılar.
AFAD’ın ve diğer ekiplerin canla başla verdiği mücadele ekranları başında izleyen milyonlarca insana ilham olmuş olacak ki AFAD Gönüllüsü olabilmek için yüz binlerce yeni başvuru yapılmış. Peki, isteyen herkes AFAD Gönüllüsü olabilir mi? Gelin, bu soruyu cevaplamadan önce AFAD Gönüllülük Sistemi İlkeleri’ni inceleyelim.
AFAD Gönüllülük Sistemi İlkeleri
- AFAD Gönüllüleri, çalışmalarında her canlının yaşama hakkını öncelikli ilke olarak kabul eder.
- AFAD Gönüllüleri; çalışmalarını din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmaksızın adalet ve eşitlik prensipleri çerçevesinde yürütür. Farklı düşünce ve inançlara saygı gösterir. Tüm paydaşlarla ilişkilerde karşılıklı saygıya önem verir.
- AFAD Gönüllüleri tüm faaliyetlerinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerine uyar.
- Gönüllülük faaliyetleri kapsamında gizlilik kaydıyla edindikleri bilgileri üçüncü taraflarla paylaşmaz.
- AFAD Gönüllüleri, gönüllülük faaliyetlerini; işbirliği, dayanışma ve paylaşım içinde yürütmeye özen gösterir.
Başvuru Koşulları Nelerdir?
- AFAD Gönüllüsü olmaya istekli 15 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olan herkes gönüllü olabilir.
- AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir.
- AFAD Gönüllülük eğitimlerine/ görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir.
Nasıl Başvurabilirim?
AFAD Gönüllülük Sistemine başvurular e-devlet üzerinden alınıyor. Başvuru yapan kişiler SMS ve e-mail yoluyla portala (https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendiriliyor. Gönüllü adayları gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri bu portal üzerinden takip edebiliyor.
AFAD Gönüllüsü Seviyeleri
- Temel AFAD Gönüllüsü
AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, yangın, tahliye ve ilk yardım konularında ön bilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış gönüllülerdir.
Tüm AFAD Gönüllüleri Temel AFAD Gönüllüsü olabilir. - Destek AFAD Gönüllüsü
Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip, destek olmak istediği alanla ilgili İl Müdürlüklerimizce düzenlenen yüz yüze eğitimleri başarı ile tamamlamış ya da o alanda geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllülerdir.
18 yaşını doldurmuş gönüllüler Destek AFAD Gönüllüsü eğitimlerine katılabilecektir. - Uzman AFAD Gönüllüsü
AFAD Gönüllüsü olmuş ve kendi alanlarında (haberleşme, psikiyatri, tercüme, vb.) kariyer sahibi, uygun zaman dilimlerinde gönüllü katkı sunabileceğini belirten gönüllülerdir.
18 yaşını doldurmuş gönüllüler Uzman AFAD Gönüllüsü olabilecektir.