Şu sıralar çıkış yaptığı günden bu yana gündemden düşmeyen ve sıklıkla sosyal medyada karşımıza çıkan ChatGPT, nedir, ne değildir?
Siri’den ChatGPT’ye Yapay Zeka’nın Gelişimi ciddi oranda hayatımızda yer almaya başladı.
Teknoloji geliştikçe hayatımızın her alanında yükümüzü hafifletecek yeniliklerin de gelmesi kaçınılmaz oluyor. Yapay zeka teknolojisi ile ortaya çıkarılan ChatGPT; OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet robotu. ChatGPT, veri tabanıyla önceden eğitilmiş bir model kullanıyor ve metinleri üretmek için tasarlanmış. GPT, kullanıcıların konuşma, yazma ve anlama arasındaki köprüyü kurmak için kullanılabilen çok yönlü bir yapay zeka teknolojisi. ChatGPT’nin en önemli özelliği ise kullanıcıların sordukları sorulara insan benzeri ve gerçek cevaplar verebiliyor olması.
Gelin ChatGPT’nin özelliklerine bir bakalım:
- Doğal dil işleme (NLP – Natural Language Processing) teknolojilerini kullanarak insanların doğal dili nasıl kullandıklarını kopyalıyor ve daha anlamlı cevaplar veriyor. Yöneltilen soruları çok kısa sürede anlam bütünlüğünü koruyarak yanıtlıyor.
- Akademik makaleler, edebi metinler gibi birçok türde metinler oluşturabiliyor. Yazdığınız bir şiiri devam ettirebiliyor
- Çoklu dilde cevap verebiliyor. Chatbot GPT, farklı dillerde cevap verme kabiliyetine sahip. Farklı dillerde sohbet ederek yabancı dil gelişimine de destek olabilir. Aynı zamanda Türkçe dil desteğinde de oldukça başarılı.
- Örnek veri kümesinden veri madenciliği yaparak öğrenme yapabiliyor. Kod yazabiliyor ya da yazılan koddaki hataları ayıklayarak öneride bulunabiliyor.
-Soru-cevap konusunda oldukça iyi. İstediğiniz her şeyi sorabilir ve anında cevap alabilirsiniz. Hatta en zor matematik sorularını bile saniyeler içinde cevaplayabiliyor.
Yapay zeka teknolojilerinin çıkabileceği çıtayı gösterme noktasında önemli bir referans olan ChatGPT’nin yakın bir gelecekte Google’ın tahtını sallayacağını düşünenlerin sayısı az değil. Şu ana dek geliştirilmiş en önemli yapay zeka ürünlerinden biri olan ChatGPT, bu güzel özelliklerin yanında aynı zamanda pek çok meslek grubu için kırmızı alarm niteliğinde.
Metin odaklı işler başta olmak üzere avukatlıktan yazılım mühendisliğine kadar sayısız iş kolunu etkileyecek bir potansiyel söz konusu. Her ne kadar ChatGPT robotu kendi varlığının pek çok iş koluna katkı sunacağını düşünse de şu an için yaratıcılığa dayalı işlerle yaşamını sürdüren insanların kafası bir nebze karışmış durumda. ChatGPT’nin barındırdığı veri potansiyeli hem müthiş bir heyecanı hem de belli endişeleri beraberinde getirdi.
ChatGPT özellikle tasarımcılar, hikaye anlatıcıları, çevirmenler ya da kreatif fikirlerin ön planda olduğu işleri yapan kişiler için kusursuz bir asistan. Şarkı sözleri yazan, bir hikayenin devamını sizin için getiren, sizin adınıza dilekçe yazan ya da doğrudan sizinle sohbet edebilen bu robot, henüz emekleme aşamasında. ChatGPT teknolojisinin birkaç sürüm sonra geleceği noktayı hayal etmek oldukça güç görünüyor.