Rafting Nedir?
İngilizcede “raft” kelimesi “sal” anlamına gelmektedir. Bu kelimenin türetilmesiyle “rafting” meydana gelmiştir. Rafting; hızlı akan nehirlerin üstünde bot ve kürekler eşliğinde, botun üzerindeki sporcuların ağaç ve kaya gibi doğal engelleri en önce aşamaya çalıştıkları su sporuna verilen isimdir. Oldukça sevilen, popüler bir spor olan raftingde adrenalin seviyesi yüksektir. Diğer ekstrem sporlara nazaran daha kolaydır ve uzun bir eğitim almayı gerektirmediği için sıklıkla tercih edilir.

Rafting Nasıl Yapılır?
Bir rehber veya eğitmen önderliğinde bot ile akarsu yatağı üzerinde engelleri aşarak yapılan bir takım oyunudur rafting. 4-12 kişilik ekiplerle mücadele edilir. Rehber, kendi ekibini yönlendirerek botun parkurdaki engellere çarpmamasını sağlar. Diğer ekstrem sporlara göre daha az olsa da rafting de bazı riskler içerir. Bu nedenle sağlıklı bireylerin yapması tavsiye edilir. Tansiyon, kalp gibi fiziksel ve panik atak gibi ruhsal hastalıklı kişilerin rafting yapmaması önerilir. Yüzme bilmek rafting için önemlidir. Yüzme bilmeyenlere mutlaka can yeleği giydirilir ve gerekli uyarılar yapılır. Ayrıca koruyucu ve önleyici ekipmanlar olmadan suya girilmesi yasaktır. Rafting botlarında sallanma ve çarpma durumlarında tutunmak için tutunma halatları bulunur. Bu halatlara tutunan sporcular dalgalarla boğuşurken salda kalırlar.
Zorluk Dereceleri (Rapid)
- Seviye: Çocuklar ve yüzme bilmeyen yetişkinler için uygundur.
- Seviye: Akarsuyun hızı 1. seviyedekine göre daha hızlıdır.
- Seviye: Yüzme bilen kişilerle profesyonel rehberler eşliğinde yapılır.
- Seviye: Takım olarak yapılır. Âni manevralar, girdaplar, kütükler, kayalar ve şelaleler barındırır.
- Seviye: Hızlı hareketler barındırır. Akıntı hızlıdır ve şelaleden aşağı düşülebilir.
- Seviye: En zor ve en riskli rafting türüdür. Türkiye’de sadece Çoruh Nehri’nde gerçekleştirilir.

Rafting Malzemeleri Nelerdir?
Bot: 4 kişiden 12 kişiye kadar alabilen botların dış malzemesinin yırtılmaması ve dayanıklı olması gerekmektedir. Etrafı tutunma halatlarıyla çevrilidir ve kurtarma ipi barındırır.
Kürek: Rafting için olmazsa olmazdır. 3 parçadan oluşmaktadır. T tutamacı, şaft ve kürek palası. Pala büyüdükçe genişlik artar, aynı oranda harcadığınız enerji de artar. Botu hareket ettirmenin yolu kürekten geçer.
Can Yeleği: Hayatî tehlikeyi minimuma indirmek için gereklidir. Can yeleği olmayan sporcular rafting yapmamalıdır.
Kask: Kask da tıpkı can yeleği gibi hayatî tehlikeyi minimuma indirir. Darbelere karşı dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır.
Neopren Elbise ve Ayakkabı: Sporcuların soğuktan ve sudan korunması için özel olarak üretilen bu ekipmanlar kullanılır. Dalgıçların kullandığı ekipmanlarla aynı malzemeden üretilir.
Türkiye’de Nerelerde Rafting Yapılır?
Antalya-Manavgat Köprülü Kanyon Rafting
Manavgat’taki Köprülü Kanyon Millî Parkı her yıl binlerce rafting sevdalısına ev sahipliği yapar. Kanyonun içinden, Toroslardan doğup Akdeniz’e dökülen Köprüçay Nehri geçer ve burası yeni başlayanlar için harika rafting rotalarına sahiptir.
Muğla-Dalaman Rafting
Fethiye Ölüdeniz’deki Dalaman Çayı üzerinde Mayıs-Kasım ayları arasında harika rafting tecrübeleri yaşayabilirsiniz. İki ayrı zorluk derecesine sahip olan Dalaman Çayı, bu özelliğiyle hem amatörlere hem de profesyonellere hitap eder.
Rize-Ayder Rafting
Karadeniz rafting için en uygun şartları Rize ilinde sunar. Rize, Kaçkar Dağları’nın tepesinde doğup Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi’yle rafting alanında ünlüdür. 57 km uzunluğa sahip olan bu derede rafting için zorluk derecesi yüksektir ve 14 yaşından büyük olmak gerekir.
Düzce-Melen Rafting
Düzce’nin doğal güzelliği Melen Çayı, rafting öğrenmek isteyen amatörler için debisi oldukça uygun bir akarsudur ve oldukça güvenlidir. Dokuzdeğirmen Köyü’nden başlayan 12 km’lik bir parkura sahiptir. Melen Çayı, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle rafting için yükselen bir değer olarak karşımıza çıkar.
Esenler Belediyesi olarak biz de bahar ve yaz aylarında gençlerimizle birlikte Melen Çayı’nı tercih ediyor ve adrenaline karşı kürek çekiyoruz. Bize katılmak isterseniz sosyal medya hesaplarımızı (@ebgenclikspor) takip edebilir ve esenler.bel.tr adresinden detayları öğrenebilirsiniz.