Kayak Nedir?

Kayak Nedir?

Kar üzerinde gerekli ekipmanlar yardımıyla ilerlemeye dayanan spor dalına kayak denir.

Kayak Sporunun Tarihçesi

İnsanların karda batmamak için çeşitli parçalardan gereçler yapması sonucunda Sibirya, Moğolistan, Altaylar, İskandinavya ve Kuzey Amerika gibi bölgelerde ortaya çıkmış. Geçmişi 5000 yıl önceye uzanan ilk kayakların da dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapıldığı biliniyor.

Kayak Nasıl Yapılır?

Kayak çeşitli tekniklerle, farklı zorluk seviyesine sahip pistlerde yapılır. Yeni başlayanların öncelikle öğrenmesi gereken şey kayak ayakkabılarının nasıl kullanılacağıdır. Özel olarak üretilen kayak ayakkabılarının çoğunda bağlama noktaları bulunur. Ayarlama kemerleri yardımıyla ayakkabıları ayağınıza uygun şekle getirebilirsiniz. Kayaklara paralel bir şekilde yerleştirdiğiniz ayakkabılardan sonra batonları da aynı şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bu işlem, kayakların ortalarında bulunan boşluklar sayesinde oldukça pratiktir.

İlk defa kayak yapacaklar öncelikle düz bir alanda adım atma antrenmanları yapmalıdır. Ayakta sabit durarak batonlar yardımıyla ileri-geri adımlar atabilirsiniz. Dengede durmayı öğrendikten sonra kar sapanı ya da ilerleyen zamanlarda slalom gibi tekniklere geçmek mümkündür. Kar sapanı için kayaklar ters V şekline getirilir. Kayak yaparken yavaşlamak ve durmak için bu harekete çalışmak gerekir. Slalom ise bacakların ve vücudun sağ-sol şeklinde ilerlemesi tekniğidir. Kontrollü bir şekilde kayabilmenin kolay tekniklerinden biri slalomdur.

Popüler Kayak Merkezlerimiz

1- Bursa-Uludağ Kayak Merkezi

Türkiye’nin ilklerinden olan teleferikle Bursa’dan Uludağ’a çıkabilirsiniz. Trekking sevenler için yürüyüş parkurlarının yanında snowboard, kar motosikleti ve buz pateni gibi çeşitli aktivitelerin yapılabileceği alanlar da bulunmaktadır.

2- Erzurum-Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum’da yüksek rakım sebebiyle biyoklimatik konfor sağlayan ve performans arttırıcı etkisi bulunan bir iklim mevcuttur. Fiziki yapısından kaynaklanan kar kalitesi ve sahip olduğu kaliteli tesisler ile doğunun en popüler turizm noktalarından biri olan Palandöken, şehir merkezine çok yakın olmasıyla da büyük avantaja sahiptir. Kayak yaptıktan sonra Erzurum’un tarihi ve doğal güzelliklerini de kolayca gezebilirsiniz.

3- Kayseri-Erciyes Kayak Merkezi

Kış sporları ve dağcılık için en sık tercih edilen yerlerin başında Erciyes Dağı gelmektedir. Sönmüş volkanik ve Orta Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes’in kuzey yamacı, kayak merkezinin de yer aldığı Tekir Yaylası olarak bilinmektedir. Erciyes, snowkite (kar uçurtması) sporu için dünyanın en önemli yerlerinden birisidir.

4- Kocaeli-Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe’de kayağın yanı sıra, zipline, paintball, binicilik ve safari turları gibi etkinlikler de yapılmaktadır. Diğer kayak merkezleri kadar çok büyük olmasa da İstanbul, Sakarya ve Yalova’ya yakın olan Kartepe, günübirlik gezi için çokça tercih edilmektedir.

5- Kars-Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış’ı diğer pistlerden ayıran en önemli özelliği bölgeye yağan kar cinsi ve doğal güzelliğidir. Kayak sporu için oldukça elverişli ve dünyada sadece Alpler’de olan toz kristal kar, ülkemizde bir tek Sarıkamış’ta mevcuttur.

Bunların yanında ülkemizde akla gelen diğer kayak merkezleri şu şekilde listelenmektedir: Bolu – Kartalkaya, Çankırı – Ilgaz, Isparta – Davraz, Ankara – Elmadağ, Samsun – Akdağ, Antalya – Saklıkent, Erzincan – Ergan, Kahramanmaraş – Yedikuyular, Van – Çaldıran…