Renkli sokakları, kültürel, tarihi ve köklü altyapısı, kendine has gelenek ve görenekleri, çölleri, nehirleri, denizi ile Mısır; Afrika ile Asya kıtalarının kesişiminde yer alır. 104 milyon nüfusa sahip olan Mısır’ın tarihi, MÖ 6.000’e dayanır ve dünyanın en eski uygarlıklarından biridir. Medeniyetlerin beşiği Mısır, cumhuriyet rejimi ile yönetilen bir Arap ülkesidir. Halkının çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşur.
Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Kahire, tarih kokan İskenderiye, tatil kenti Hurgada, esrarengiz Gize, Feyyum, Sevhac, Dimyat, İsmailiye gibi birbirinden özel şehirleri barındıran Mısır’ı keşfedelim!
Kim bu Mısırlılar?
Mısır bulunduğu konumu ve önemi nedeniyle tarihi boyunca birçok farklı devlet ve imparatorluk tarafından kontrol altına alınıp yönetilmiş, bununla birlikte kendi antik kültürünü koruyamamıştır. Dil ve kültüründe en köklü değişiklikler Arap fethinden sonra 7. yüzyılda yaşanmaya başlamıştır. Günümüzde İslamiyet’in ve Arap kültürünün daha baskın olmasından ötürü Arap kimliği ön plandadır.
Mısırlıların yaklaşık yarısının geleneksel meslekleri ve günlük kültürleri, firavunlar dönemine kadar uzanan fellah çiftçileridir. Nüfusun diğer yarısını ise şehirliler oluşturur. Nil Vadisi ve deltası ile vahalarda tarım gelişmiştir. Buğday, darı, hurma, mercimek, fasulye, yonca, keten, pamuk, kavun ve bahçe bitkileri Mısır topraklarında yetişen ürünlerdendir. Antik Mısır’a baktığımızda nüfusun çoğunun toprağa bağlı çiftçilerden oluştuğunu görüyoruz.
Mısır mimarisi iklimin sıcak ve kuru olmasına bağlı olarak kerpiç, kil veya pişmiş tuğla ile yapılır. Mısır mimarisi en eski MÖ 3000’li yıllara uzanan, zamanla farklı dönemlere ayrılan ve değişen ancak genellikle bazı ortak noktalara sahip bir dizi mimari tarzdan oluşur. Eski Mısır mimarisi genel olarak tapınak, mezar, piramit, dikili taş ve sfenkslerden oluşur ve mimarinin büyük çoğunluğu büyük taşlardan, kerpiçten ve ahşaptan inşa edilmiştir.
Tarihte bilinen en eski masa oyunları, kökenleri Antik Mısır’a dayanan müzik ve danslar günümüzde Mısır Arap Cumhuriyeti’nde kültürün önemli bir parçasıdır. Mısırlılar oynamayı, eğlenmeyi seven neşeli bir topluluktur. Öyle ki Mısır müziği, Antik Yunan müziğinin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve günümüzde doğuda ve batıda kullanılan enstrümanların çoğunun kökeni Mısır’a dayanır.
Mısır’ın mutfak kültürü özellikle Orta Doğu, Afrika, Eski Mısır ve Akdeniz mutfağının etkilerini taşımaktadır. Mısır yemek kültürü genel olarak Mısır’ın zengin Nil Vadisi ve deltasından gelen baklagiller, sebzeler ve meyvelerden oluşmaktadır. Mısır geleneksel yemekleri; koshari, malukhya, musacaa, İskenderiye ciğeri, güvercin dolması, fasulye, etli tortilla, hawawshi, pastırmalı kızartma tavası ve makarnadır.
Nerelere Gitsek?
Piramitler
Mısır Piramitleri binlerce yıldır insanların nasıl inşa edildiğini tam olarak çözemediği eşsiz yapılardır. MÖ 2630 ve 2611 yılları arasında inşa edilen piramitlerin sırrını sonsuza kadar saklama amacıyla yapımında çalışan işçiler katledilmiştir. 100’den fazla irili ufaklı piramitten oluşan Mısır Piramitleri‘nin en büyüğü Keops Piramidi‘dir.
Kahire Mısır Müzesi
Ülkenin başkentinde 1858’de kurulmuş olan Kahire Mısır Müzesi, günümüzde 1902’de neo-klasik mimari tarzıyla inşa edilen bir binada faaliyet göstermektedir. Mısır‘a ait arkeolojik ögelerin sergilendiği müzede 120 bin civarında nesne bulunmaktadır. Müzenin koleksiyonlarının büyük çoğunluğu ziyarete açıktır.
El-Ezher Camii
Mısır‘ın başkenti Kahire‘de bulunan El-Ezher Camii, ülkenin en değerli dini sembollerinin başında gelmektedir. Anlamca, “En görkemli ve en şaşalı cami” demektir. 972 yılında inşa edilen tarihi cami, tam 7800 metrekarelik alanı kapsamaktadır. Cami 4 minareye ve tam 20 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kapasiteye sahiptir. Bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan El-Ezher Camii, her yıl milyonlarca misafir ağırlamaktadır.
Montaza Sarayı
Mısır’ın önemli kentlerinden İskenderiye‘nin Akdeniz sahilleri kıyısında bulunan ve muhteşem bahçeleri ile ünlü olan Montaza Sarayı, 1932 yılında Kral I. Fuad‘ın emriyle inşa edilmiştir. Yapının kuleleri İtalyan Rönesans mimarisi ve Türk mimarisinin sentezi oluşturularak inşa edilmiştir. En son Eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından kullanılan yapı, geniş bahçeleri ile beraber 150 dönümlük dev bir alanı kapsamaktadır.
Karnak Tapınağı
Karnak Tapınakları, MÖ 1391-1351 tarihleri arasında şehrin tam ortasında Firavun III. Tutmosis tarafından inşa edilmeye başlanmıştır. Her gelen firavun daha iyisini yapmak, kendinden izler bırakmak adına tapınağa eklemelerde bulunmuştur. Tapınakta her firavun döneminde farklı işçiler, taş ustalarının yer aldığı toplam 80.000 kişi çalışmıştır. Dünyanın en büyük antik dini yapısı olan Karnak Tapınakları’nın yapımı 2000 yıldan fazla sürmüştür.
Büyük Gize Sfenksi
Gize Piramitleri‘nin bulunduğu alanda Kefren Piramidi’nin karşısında yer almaktadır. Büyük Gize Sfenksinin ölçüleri; genişlik 6, uzunluk 73,5 ve yüksekliği 20 metredir. Bu boyutlar Büyük Gize Sfenksi’ni dünyanın en büyük tek parça taş inşası yapmaktadır. Yapıt, Antik Mısır Mitolojisi’nde aslanların neyi temsil ettiğini ve ne gibi bir öneme sahip olduğunu gözler önüne sermektedir.
Krallar Vadisi
Mısır‘ın 18. ve 20. hükümdarlıklar devrinde firavunlar ve asiller adına oluşturulan kabirler bu bölgede yer almaktadır. Bölgede MÖ 16. ve 11. yüzyıllarda defnedilen 60’ın üzerinde kabir bulunmaktadır. Firavunların aileleri de bu kabristanlığa gömülmüştür. Bölge, Mısır Piramitleri‘nden sonra ülkede en fazla ziyaret edilen alanlardandır. Ayrıca alanda Dev Memnon Heykelleri olarak bilinen yaklaşık 3400 senelik iki heykel bulunmaktadır.
Ras Muhammad Ulusal Parkı
Sina Yarımadası’nın güney ucunda, batıda Süveyş Körfezi’ne bakan Rasya Muhammed Ulusal Parkı 480 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Sina Yarımadası’nın güney ucunda bulunan bölge, balık popülasyonu ve diğer canlı yaşamını korumak amacıyla ulusal park olarak ilan edilmiştir. Mercan kayalıklarına ve onlarca su canlısına yaşam sahası oluşturun Ras Muhammad Ulusal Parkı, deniz yaşamına ilgi duyan dalış meraklılarının Mısır’daki en popüler gezi noktalarından biridir.