AdımApp uygulamasını indirin, adımlar puana, puanlar sürpriz hediyelere dönüşsün.
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğlu Şehzade Cihangir’den ismini alan,
İstanbul’a uğrayanların gezmelere doyamadığı ünlü semt Cihangir’deyiz!
Kısaca semtin tarihine bakacak olursak Şehzade Cihangir henüz 22 yaşında vefat edince Kanuni Sultan Süleyman tarafından şehrin Boğaz’ı gören en güzel tepelerinden birine bir camii yaptırılıyor ve Cihangir Camii adı veriliyor. Aradan zaman geçtikçe camiinin etrafında yerleşim alanları da artıyor ve semtin adı da böylelikle Cihangir olarak anılmaya başlanıyor.
Beyoğlu’na bağlı olan Cihangir, tarihi yapıları, sokakları, müzeleri ve özellikle de sevimli kedileriyle günümüzde de oldukça popüler. Semt kendi ününün yanı sıra pek çok ünlü
ismin ve sanatçının da uğrak noktası hâline gelmiş durumda. Öyleyse gelin Cihangir’i birlikte gezelim!
01. Şehzade Cihangir Camii
Semtin en gözde camiisi Şehzade Cihangir’in anısına 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Camii birçok yangın felaketi geçirmiş buna rağmen günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiştir. Son olarak 2. Abdülhamid tarafından yenilenmiştir. Camii duvarları, dönemin en ünlü hattatlarının işçiliğiyle Kur’an-ı Kerim’deki ayetler yazılarak süslenmiştir. Camiinin panoramik manzarası görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
02. Aya Triada Kilisesi
Rumlar tarafından, 2. Abdülhamid’in de izin vermesiyle yaptırılan kilisenin yapımına 1867 yılında başlanmış ve 1880 yılında ibadete açılmıştır. Ortodokslara ait İstanbul’da bulunan en büyük kiliselerden biridir. Kilisenin içi yalnızca ayin olacağı zamanlarda ziyaretçi kabul ederken, bahçesi ise her zaman ziyarete uygundur.
03. Çukurcuma Antikacıları
Zamanda yolculuk yapmak istiyorsanız Çukurcuma tam da size göre demektir! “Antikacılar Mahallesi” olarak adlandırılan bu bölge asırlardır doğal yapısını bozmadan yaşamaya devam etmektedir. Kendinizi her an bir müzayedede gibi hissedebilirsiniz hatta bu semtte bir müzayedeye de denk gelebilirsiniz. Mutlaka tarzınıza uygun bir şeyler bulacağınız semtte sevdiklerinize de nostaljik hediyeler alabilirsiniz.
04. Adile Naşit Çıkmazı
Beyoğlu Belediyesi tarafından Adile Naşit’in adını yaşatmak için adı konulan sokak, fotoğraf severlerin uğrak noktası olmuş durumda. Aslen çıkmaz sokak olan yer, yıllardır orijinalliğini koruyan mimarisi ile kadrajlarda yerini almak için sizleri bekliyor!
05. Asri Turşucusu
İzleyenler bilir. Başrollerinde Münir Özkul’un ve Adile Naşit’in yer aldığı “Neşeli Günler” filminin turşucusudur Asri Turşucusu! Hatırlayanınız olacaktır bu repliği “Turşunun iyisi nasıl olur? Limonlu mu?, Sirkeli mi?”. 1913’ten beridir hizmete devam eden mekana uğrayarak o nostaljiye siz de tanıklık edebilirsiniz.
06. Zenovitch Apartmanı
Zenovitch Apartmanı, 1880 yılında denizci bir aile olan Zenovitch’ler tarafından yapılmış. Osmanlı Dönemin’den günümüze kadar ulaşan yapı mimari dokusuyla oldukça görülmeye değer. Eskiden Levanten ailelerin yaşadığı bu mekan günümüzde ise otel olarak hizmet vermektedir. Fotoğraf meraklıların mutlaka görmesi gereken mekanların başında gelmektedir.
İSTANBUL’UN GÖRÜLMESİ GEREKEN NOKTALARINI HER ROTA’DA BİRLİKTE GÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ. BİR SONRAKİ SAYIDA YENİ BİR ROTA’DA GÖRÜŞMEK ÜZERE.