Ders Çalışmıyor Olmanın Suçlusu Sen Misin?

Selam, ders çalışırken dikkat ve odaklanma konusunda sıkıntılar yaşıyorsan belki de sorun rahatına düşkün bir insan olman değildir. Hayır, bunu ailen “ders çalış” diye başının etini yemeye başladığında onlara sunacağın bir bahane olsun diye söylemiyorum. Bu soruna sahip kişiler çoğunlukla; dikkat süresi az, odaklanma sorunları yaşayan, dağınık, unutkan, eşyalarını kaybeden, karşıdakinin konuşmasını istemeyerek de olsa bölen, dikkatsiz insanlardan oluşur. Eğer “Bu, benim!” diyorsan okumaya devam etmen senin yararına olabilir, tabii okurken dikkatin dağılıp başka yerlere dalmazsan. 🙂

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yani kısaca “DEHB”, normal bireylere kıyasla ilgilerini çabuk kaybeden, aşırı hareketlilikle karakterize, sırasını beklemekte sorunlar yaşama rahatsızlığına deniyor. Türk aile yapısında “Kurtlu” denilen tipler diyebiliriz. Ancak işin ilginç tarafı, kreatif insanların çoğu da bu bireylerden çıkıyor.

DEHB’in temel belirtileri ortalama olarak 7 yaşından itibaren tanımlanabiliyor. DEHB’i tespit etmekte DSM kriterleri baz alınıyor. DSM kriterlerini özetle geçecek olursak; okul ödevlerini yapmamak, sorumluluklarını yerine getirmemek, karşıya dinlemiyormuş hissiyatı vermek, günlük yaşantıda unutkan olmak, soruların bitmesini beklemeden cevap vermek, konuştuğunuz insanların sözünü kesmek, sürekli hareketli olmak vb. şeyleri sayabiliriz. Bunlardan birkaçı hayatını olumsuz yönde etkiliyorsa DEHB’li olabilirsin, aman dikkat…

Pomodoro Tekniği, bir İtalyan olan Francesco Cirillo tarafın- dan 1980’lerin sonunda geliştirilen bir tekniktir. Sesli bir zamanlayıcı kullanılır. Önce hedef belirlenir ve zamanlayıcı 25 dakikaya kurulur. Her 25 dakika aslında 1 seanstır. Her seansın sonunda 5 dakika mola verilir.

Süper güç mü, güçlük mü?

Bu konuda araştırmacılar hala kesin konuşamıyor fakat bilinen bir şey varsa, o da dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip bireylerin kreatif yönlerini akranlarına göre daha etkin kullanabilmesi. Bu bozukluğa sahip gençlerde risk alma eğilimleri de daha yüksek oluyor. Risk alan genç, yeni fikirleri denemek için fırsat kovalıyor. Örnek vermek gerekirse, çocukluğumuzun çizgi kahramanlarını çizen Disney’in kurucusu Walt Disney de DEHB’liydi.

Bunlar iyi güzel de benim ders çalışamıyor olmamla ne alakası var?

Problem varsa elbet bir yerlerde çözüm de vardır. DEHB’li insanlar için denenmiş çalışma teknikleri var. Bunlardan biri: Pomodoro Tekniği, bir İtalyan olan Francesco Cirillo tarafından 1980’lerin sonunda geliştirilen bir tekniktir. Sesli bir zamanlayıcı kullanılır. Önce hedef belirlenir ve zamanlayıcı 25 dakikaya kurulur. Her 25 dakika aslında 1 seanstır. Her seansın sonunda 5 dakika mola verilir. Bunu 4 kere tekrarladığınızda 30 dakikalık uzun bir mola hakkı elde etmiş olursunuz. Böylece kısa kısa aralıklarla hem de masa başında uzun saatler geçirmeden, hedefinizi tamamlamış olursunuz. Tekniğin adı, Cirillo’nun üniversitede öğrenciyken mutfağındaki domates şeklindeki mutfak zamanlayıcısını kurarak çalışmasından geliyor. İtalyanca’da “pomodoro” bizdeki domates için kullanılıyor. Ders çalışamamaktan şikayetçiyseniz bu tekniği bence mutlaka deneyin. Kaybedecek bir şeyiniz kalmadıysa kazanacak her şeyiniz var demektir. 🙂

Aykut MERT