Stray, sevimli bir kediyi kontrol ettiğimiz distopik bir dünyada maceralara atılmamızı sağlayan eğlenceli bir oyun olmuş.
Son günlerde Türkiye’de çok konuşulan oyunlardan biri de Stray. Bağımsız bir firma tarafından geliştirilen oyunun bu kadar popüler olmasının en önemli sebeplerinden biri de bir kediyi canlandırıyor olmamız. Bu da oyunun beklendiğinden çok daha fazla ilgi çekmesine yol açtı.
Biz Türklerin kedileri sevdiği malum. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde binlerce kedi her gün insanlar tarafından besleniyor ve hatta evlerinde misafir ediliyor. Hâl böyle olunca bir kediyi kontrol ettiğimiz Stray oyunu da ülkemizde büyük ilgi gördü.
Öncelikle oyun hem PlayStation hem de PC için geliştirilmiş. Hatta PlayStation Plus Deluxe paketine üye iseniz ücretsiz olarak oynayabiliyorsunuz. Oyun Stream platformunda satılıyor ve Türkiye fiyatı 160 TL. Evet ülkemiz için biraz yüksek bir rakam gibi görülse de yurt dışı fiyatının 30 dolar olduğunu belirteyim. Türkiye’ye özel bir fiyatlandırma yapılmış.
BlueTwelve Studio tarafından geliştirilen oyun Annapurna İnteractive tarafından yayınlanıyor. Stray, sadeliği, içimizi ısıtan konusu ve mekanikleriyle gerçekten güzel bir deneyim sunuyor. Stream sayfasında oyunla ilgili aşağıdaki bilgiler yer alıyor:
“Ailesinden kopmuş, yalnız ve kaybolmuş bir sokak kedisi, unutulup gitmiş bir şehirden kurtulmak için antik bir gizemi çözmek zorunda. Stray, çürümekte olan bir siber şehrin neon ışıklarla aydınlanan dar sokaklarında ve tekinsiz semtlerin karanlık ortamlarında geçen bir üçüncü şahıs kedi macerası oyunu. Alçak yüksek demeden dört bir yanda dolaş, hiç beklemediğin tehlikelere karşı kendini hazırla ve aldırışsız droidler ve tehlikeli yaratıklarla dolu bu acımasız mekânın gizemlerini çöz. Dünyayı bir sokak kedisinin gözlerinden gör ve çevrendekilerle bir kedinin kıvraklığıyla etkileş. Gizlice yanaş, atik ol, türlü şapşallıklar yap, bazen de bu yabancı dünyanın tuhaf sakinlerini çileden çıkar. Kedi, yol üstünde B-12 adında, uçabilen küçük bir dron ile arkadaş olur. İkili, bu yeni yoldaşlığın yardımıyla bir çıkış yolu bulmaya koyulur. Stray, Fransa’nın güneyinde, üyeleri bir sürü kediden ve bir avuç insandan oluşan küçük bir takım olan BlueTwelve Studio tarafından geliştirildi.”
Stray nasıl bir oyun?
Oyunda yukarıdaki satırlarda söylediğim gibi bir kediyi kontrol ediyoruz. Stray isimli kedi distopik bir şehirde yolunu bulmaya çalışırken ona B-12 isimli minik bir drone da eşlik ediyor. Oyunda binaların içinde ve etraflarında aynen bir kedinin yaptığı gibi dolaşabiliyoruz. Borulardan atlamak, binaların en kuytu köşelerine girmek gibi işlemleri de yapabiliyoruz. Ek olarak etraftaki bazı eşyalarla etkileşime de geçebiliyoruz. Onlara dokunmak, vurmak ya da bir yerden düşürmek gibi işlemleri gerçekleştirebiliyoruz. Yani etkileşimli bir dünya vaadediyor bize Stray.
Kedimizi (uygun bir yer bulursak) uykuya da yatırabiliyor ve aynı zamanda miyavlamasını sağlayabiliyoruz. Bu miyavlama için özel bir tuş da bulunuyor. Oyunun Türkçe dil seçeneğinin de olduğunu söyleyelim. Oyunun içinde farklı yerlerdeki hatıraları toplayıp B-12 adlı küçük arkadaşımızın hâfızasını yerine getirebiliyoruz. Bazı yerlerde karşımıza Zurk adlı minik yaratıklar çıkıyor ve üstümüze atlamaya çalışıyor. Miyavlayarak onları üstümüzden atabilsek de çok fazla oldukları için bir yerden sonra koşmak gerekiyor. İlerideki bölümlerde ise Doc adlı karakter, B-12 adlı dostumuzun üzerine UV ışını yayan bir cihaz takıyor ve bunun sayesinde Zurk’ları yok edebiliyoruz.
Stray genel olarak kedileri seven ve maceralara atılmayı seven oyuncular için harika bir oyun.
