Güney Asya’nın Kültür Kumbarası Pakistan

Coğrafi özellikleri sayesinde kendinizi Anadolu’da bir şehrin sokaklarında dolaşıyormuş gibi hissedeceğiniz ve yabancılık çekmeyeceğiniz Pakistan’a gidiyoruz!
Güney Asya’da bulunan ve dünyanın en çok nüfusa sahip 5. ülkesi Pakistan, Endonezya’dan sonra en çok Müslüman nüfusa sahip 2. ülke olma özelliğini de taşımaktadır. Ülkenin toplam nüfusu 240 milyon küsürdür. Ülke dört ayrı bölümden oluşmaktadır. Pakistan’ın resmî başkenti İslamabad’dır. Ülkede en yaygın konuşulan diller Urduca ve İngilizcedir. Ülkenin aynı zamanda Umman Denizi’ne ve Umman Körfezi’ne 1046 km. kıyısı bulunmaktadır.
Kültürel olarak ülkemizle de oldukça benzerlik gösteren, kardeş ülke de diyebileceğimiz Pakistan’ı gelin birlikte gezelim…
Kim Bu Pakistanlılar?
Yıllarca İngiltere’nin himayesinde kalan Hindistan’ın bağımsızlığını kazanması ardından 15 Ağustos 1947 tarihinde egemenliğini elde eden Pakistan’ın kökeni aslında Müslüman Hintlilere dayanmaktadır. Ülkenin adı “Temiz Ülke” anlamına gelmektedir. Bağımsızlıklarını elde ettikten sonra 1956 yılında resmen İslam Cumhuriyeti olarak dünyaca tanınmışlardır.
Pakistan mutfağında et ürünlerine oldukça önem verilmektedir. Ülkede sığır, tavuk ve balık eti sık sık tüketilen ürünler arasında yer almaktadır. Ülkenin mutfağı mimarisinde olduğu gibi Babür Kültüründen esintiler taşımaktadır. Babür usulü pişirme stilleri, çeşitli otlar ve baharatlar Pakistan mutfağında oldukça sık kullanılmaktadır. Ülkenin favori yemeği Tavuk Tandoori ve favori tatlısı Shahi Tukra’dır.
Pakistan çoğunlukla yüksek, dağlı ve eğimli arazilerden oluşmaktadır. Ülkenin Kuzey kesiminde yer alan dağlar genellikle karlarla kaplıdır. İklimi kuraktır ve yazları oldukça sıcak geçmektedir. Ülkenin yükseltisine bağlı olarak bölgesel olarak sıcaklık değerleri de değişim göstermektedir. Tiriş Mir Dağı, 7.700 metre yüksekliği ile ülkenin en yüksek noktası olarak bilinmektedir.
Ülkede en çok öne çıkan bir diğer özellik ise Pakistan halkının saçlarına verdiği özendir. Saçları ile oldukça ilgilenen Pakistanlıların neredeyse her sokakta bir berber dükkânları da bulunmaktadır. Kadın-erkek fark etmeksizin mutlaka herkesin cebinde ufak da olsa bir tarak görürseniz şaşırmayın. Onlar için saçlarının özenli olması neredeyse su içmek kadar değerlidir!
Pakistanlılar için toplu taşıma demek bir süs abidesi de demektir. Kamyondan otobüse tüm araçlarını özenle süsleyen ve çizimler yapan halk için neredeyse çoğu araç bir toplu taşıma aracı olarak görülmektedir. Yoğun nüfusu sebebiyle toplu taşıma araçlarının sadece içinde değil kimi zaman üzerinde ve aracın yanlarında giden yolcuları da görmek mümkündür. Ayrıca eğer aracın dışında seyahat ediyorsanız, içinde giden yolcudan bir miktar daha az ücret ödeyerek seyahatinize devam edebilirsiniz.
Nerelere Gitmeli?
Lahor Kalesi

Pakistan’ın Lahor Kenti’nden adını alan Lahor Kalesi, erken dönem Babür mimarisinin ilk örnekleri arasındadır. Kumtaşından yapılan kalenin yapımına 1556 yılında başlanmış, 1605 yılında yapımı tamamlanmıştır. “Eski Kale” ismiyle de anılan yapı UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde de yerini almıştır. Kale’nin içerisinde 21 adet anıt ve iki adet müze bulunmaktadır. Lahor Kalesi, “Kadim Kent” olarak bilinen bölgede ve Padişah Camii’nin hemen karşısında bulunmaktadır.
Şalimar Bahçeleri

Lahor Kalesi’nin de içinde bulunduğu Şalimar Bahçeleri, Babür mimarisinden esinlenerek tasarlanmıştır ve “Pers Cennet Bahçesi” olarak yapılmıştır. Bahçe 1637 yılında İmparator Şah Cihan sayesinde tamamlanmıştır. Şalimar Bahçeleri de Lahor Kalesi gibi UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yerini almıştır. İslam kültürünün de özelliklerini içinde barındıran bahçe 16 hektarlık bir alana kurulmuştur. Görenleri kendine hayran bahçe Babür Mimarisi’nin de dehaları arasında sayılmaktadır.
Badshahi Camii

Babür İmparatoru Ebul Muzaffer Muhyiddin Muhammed tarafından yaptırılan cami Güney Asya’nın en büyük ikinci camisi ünvanına sahiptir. Dinî olarak ülkenin en önemli sembolü olan cami, halk için bayramlarını kutlamak ve Cuma namazlarını kılmak için en önemli merkez hâline gelmiştir. 276 bin metrekare alana inşa edilen ve her bir minaresinin uzunluğu 60 metreyi bulan Badshahi Camii görkemi sayesinde görenlerin gözlerini kamaştıran bir tarihî yapıdır.
Pakistan Anıtı

Ülkenin neredeyse her köşesinden görülen anıt Başkent İslamabad’da yer almaktadır. Pakistan’ın bağımsızlığını gösteren Pakistan Anıt’ı ülkenin simgesidir. Anıt toplam dört yapraktan oluşmaktadır ve bu dört yaprak ülkenin dört bölgesini temsil etmektedir. Yapının bulunduğu konumdan İslamabad’ı da net bir şekilde seyretmek mümkündür.
Mohenco-Daro Antik Kenti

Pakistan’ın Sind Bölgesi’nde bulunan antik kent MÖ 2500 yılından günümüze kadar ulaşan kent, İndus Uygarlığı’na ait en büyük yerleşim yeridir. Pek çok gizemi içinde barındıran kent, neredeyse günümüzdeki bir şehir planı kadar düzgün bir mimariye sahip olmasıyla da o dikkatleri üzerine çekmektedir.
Cihangir’in Anıt Mezarı

Babür İmparatoru Cihangir’in ölümünün ardından 10 yıl sonra yapılan anıt mezar 17. yüzyılda imparatorun oğlu tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı aynı zamanda dünyanın en büyüleyici anıt mezarları arasında gösterilmektedir ve anıt oldukça büyük bir bahçenin içine inşa edilmiştir. Cihangir’in Anıt Mezarı da UNESCO tarafından koruma altına alınan önemli yapılar arasında yer almaktadır.