Zamanın Ötesinde İstanbul

Hiç zaman makinesine atlayıp, eski İstanbul’a bir uğrama hayali kurmuş muydunuz? Eğer cevabınız evet ise, sizi 17. ve 19. yüzyıla ait iki İstanbul gravürle zaman yolculuğuna çıkarıyoruz. İstanbul’un 2-3 asır öncesine ışık tutan bu Instagram postlarına bir göz atalım.

Guillaume-Joseph Grelot’un İstanbul Selfiesi

Fransız seyyah ve ressam Grelot Guillaume’un çizimleriyle bu müthiş zaman yolculuğa çıkarabiliriz. Grelot, 1672’de İstanbul’a ayak basan bir maceracı. Şehri tepeden tırnağa çizmiş. Kadıköy’den Üsküdar’a, Kız Kulesi’nden Galata’ya kadar, İstanbul’un öne çıkan mekanlarını zamana meydan okuyan gravürlere dönüştürmüş. 1680’de Paris’te yayımladığı “Relation Nouvelle d’un Voyage de Constantinople” adlı kitabıyla, İstanbul’un o dönemki sosyal yaşamına, mimari yapılarına ve sokaklarına âdeta bir zaman tüneli açılmış oluyor.

Eski İstanbul’un İkonik Simgeleri

Her iki dönemde de İstanbul’un simge yapıları, şehrin manzarasında öne çıkıyor. Grelot’un ve Mery’nin eserlerinde Ayasofya, Sultanahmet Camii, Galata’nın nostaljik silüeti ve Haliç üzerindeki tarihi köprüler, zamana meydan okuyan yapılardan sadece birkaçı. 1836’da yapılan Hayratiye Köprüsü ve 1845’te inşa edilen Bezmiâlem Valide Sultan Köprüsü, İstanbul’un iki yakasını birleştiren tarihî miraslar olarak dikkat çekiyor.

Joseph Mery’nin Gözünden 19. Yüzyıl İstanbul’una Seyahat

Şimdi de 1855’e gidiyoruz. Joseph Mery’nin “Constantinople et la Mer Noire” kitabında yer alan gravürler, İstanbul’un o dönemki kartpostallık manzarasını sunuyor. Marmara’nın mavilikleri arasından yükselen minareler, Üsküdar’ın sahilleri, Kız Kulesi ve Boğaz’ın serin suları, Rouarge Freres’in detaylı çizimleriyle karşımıza çıkıyor.

İstanbul’un Asırları Aşan İzleri

Grelot Guillaume ve Joseph Mery’nin eserleri, İstanbul’un tarihini keşfetmek için eşsiz birer eser. Bu gravürler, şehrin yalnızca nasıl bir değişim geçirdiğini değil, zamana da nasıl meydan okuduğunu gösteriyor. Tarih, sanat ve İstanbul merakınız varsa bu eserlere mutlaka göz atmalısınız. Belki bu gravürler, kendi İstanbul maceranızı planlamanıza ilham verecek.

İbrahim UÇAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir