Atçılık ve Antrenörlüğü

Az Bilinen Ama Çok Kazandıran Üniversite Bölümleri

Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü Nedir?

Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü, atlara bakım yapabilecek kalifiye profesyoneller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. At antrenörlüğü ile jokeylik birbirine karıştırılmamalıdır. Jokeyler, at yarışı müsabakalarında sadece binicilik yapar. Antrenörler ise atın bulunduğu her yerde görev alabilir. Jokeylik için yükseköğretim eğitimini tamamlama şartı yoktur ancak antrenör olmak için ilgili ön lisans programından mezun olmak şarttır.

Eğitim Süresi?

Atçılık ve Antrenörlüğü, iki yıllık bir bölümdür. İlk yarıyıllarda teorik bilgiler öğretilir. Üçüncü yarıyıl itibarıyla uygulamalı eğitimlere geçilir. Atçılık At Antrenörlüğü taban puanları her yıl güncellenmektedir. 2023 yılı YKS Yerleştirme Kılavuzu’na göre bölümün sıralaması 1.500.000 ile 700.000 arasında değişmektedir.

Bölüm Dersleri?

Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri, ortak derslerdir. Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü dersleri atların fizyolojik özelliklerine, fiziksel bakımına ve kontrolüne odaklanır.

At Bakım ve Ahır Hizmetleri
Donanım ve Ekipman
At Beslenmesi ve İlkeleri
At Mikrobiyoloji ve Hastalıkları
Atçılık Mevzuatı
Temel Bilgi Teknolojileri
Binicilik Eğitimi
Nalbantlığa Giriş
Yemler ve Yem Teknolojisi
At Sporları
At Antrenörlüğü
Yarış Atı Yetiştiriciliği ve Satışı
At Antrenmanı
At Terbiyesi
ve daha birçok dersten 4 yarıyıllık eğitimleri süresince sorumlu olurlar. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Atçılık ve Antrenörlüğü Önlisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezunlar “At Antrenörü” ünvanı alır.

Ne İş Yapar?

At bakımıyla ilgili her türlü işi yapabilir. At bakıcısı; nal, tüy, göz, ağız, kuyruk yani atın genel bakımından sorumludur. Hayvanları düzenli olarak gezdirir ve besler. Antrenör, mikrobik hastalıkları veya toynak problemlerini de tespit edebilir. Hafif hastalıkları tedavi edebilir. Kendisini aşacak düzeyde tıbbi bilgi gerektiren durumlarda veteriner desteğine başvurur ve tedavi sürecini takip eder.

İş Olanakları?

Atçılık ve Antrenörleri çiftliklerde ve at ile ilgili kurumlarda çalışabilir. Bunun yanı sıra at
terapi merkezlerinde de iş yapabilir. Atçılık ve antrenörlüğü bölümünden mezun olanlar, farklı sektörlerde uzmanlaşabilir. Yarış atı antrenörlüğü, seyis, binicilik uzmanı gibi görevler alabilirler. Dileyen öğrenciler mezun olduktan sonra DGS sınavına girebilir ve Veterinerlik Bölümü’ne dikey geçiş yapabilirler. Çalışılan sektöre bağlı olmakla birlikte at antrenörleri ortalama olarak asgari ücretin neredeyse 2 katından fazla kazanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir