Az Bilinen Ama Çok Kazandıran Üniversite Bölümleri
Su Altı Teknolojisi Bölümü Nedir?
Su Altı Teknolojisi bölümü, su altında her türlü mesleği yapabilecek donanıma sahip bireyler yetiştirmeyi hedefleyen bir önlisans bölümüdür. Tüplü ve tüpsüz dalış pratikleri kazandıran bu bölümde dalgıçlıktan, su altı kaynakçılığa kadar ilgi alanına göre pek farklı meslek öğrenilebilir.
Bölüm Puanı ve Eğitim Süresi
Devlet Üniversitelerini baz alacak olursak 220 puan ile Sinop Üniversitesi’nden 389 puan ile İzmir Ege Üniversitesi’ne kadar birçok üniversiteye yerleşebilirsiniz.
Su Altı Teknolojisi bölümü bir önlisans programıdır ve 2 yıllık eğitim süresi bulunmaktadır. Mezun olabilmek için 120 AKTS’lik dersin tamamlanması gerekmektedir. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler dilediklerinde DGS sınavına girerek Su Ürünleri Mühendisliği ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümlerine geçiş yapabilir ve lisans diploması alabilirler.
Bölüm Dersleri
Bölümün öğrencileri dört dönemlik eğitim hayatları boyunca alanlarıyla alakalı birçok ders alırlar. Staj süresince dalış okullarında yardımcı dalgıçlık yapabilir veya turizm dalgıçlığı alanında görev alabilirler. Bölümün bazı dersleri şunlardır:
- Su Altı Malzeme Bilgisi
- Dalış Fiziği
- Temel Dalgıçlık
- Scuba Dalgıçlığı
- Sanayi Dalgıçlığı
- Oşinografi
- Su Altı Patlayıcıları ve Sinsi Cisimler
- Su Altı Turizmi
- Gemicilik ve Navigasyon
- Kesme ve Kaynak İşlemleri
- İleri Seviye Dalış Teknikleri
- Kurtarma Dalgıçlığı
- Su Altı Film ve Fotoğrafçılığı
- Su Altı Arkeolojisi
Mezunlar Ne İş Yapabilir?
Bölümün mezunları Su Altı Teknolojisi Teknikeri veya Dalgıç ünvanı ile sektöre atılırlar. İlgi alanlarına göre dalış öncesi hazırlığı kontrol edebilir, su altından canlı veya cansız varlıkları yüzeye çıkarabilir, su altı kaynak ve onarım işlemleri yapabilir, su altı dünyası ile ilgili bilimsel çalışmalara katkıda bulunabilir, arama-kurtarma çalışmalarına katılabilir, sismik araştırmalara katılabilir ve bunun gibi pek çok alanlarda görev alabilirler.
İş Olanakları
Deniz ve okyanuslarda çalışmalar yürüten özel kuruluşlar, hastanelerin basınç odaları, oteller, dalgıçlık okulları, kıyı emniyeti kolluk kuvvetleri, petrol ve su altı inşaat şirketleri, tatil köyleri, tur firmaları, tersaneler, şantiyeler, sondaj çalışmaları, balık çiftlikleri gibi pek çok alanda bu bölüme dair iş bulmak mümkündür. Çok geniş bir iş yelpazesi olmasına rağmen bu bölüm yeterince ilgi görmemektedir. Dolayısıyla mezun olduktan sonra işsiz kalma oranı oldukça düşüktür. Maaşlar kişinin bilgisine, tecrübesine ve kuruma göre değişmekle beraber asgari ücretin en az 2 katı olarak düşünülebilir.