AdımApp uygulamasını indirin, adımlar puana, puanlar sürpriz hediyelere dönüşsün.
İstanbul adalarının taçlı prensi Büyükada’dayız!Prens adaları olarak geçen 9 adanın en büyüğü olan Büyükada, aynı zamanda bu adaların da merkez ilçe adasıdır. Tarih boyunca sürgün adalarından biri olan Büyükada, günümüzde turistlerin ve İstanbul’un canlılığından kaçıp, biraz mola vermek isteyenlerin en uğrak noktalarından biri hâline gelmiştir. Adaya ulaşım sadece vapur yoluyla mümkün olmaktadır.
Büyükada’ya gittiğinizde yapılacak en güzel aktivitelerden birisi bisiklet sürmektir. Tüm adayı da bisikletle gezmek mümkündür. Adayı turlarken sizi eşsiz güzellikteki doğa, 360 derecelik deniz manzarası ve doğayla ve deniz ile bütünleşmiş köşkler beklemektedir.
Tertemiz havasıyla, tarihî köşkleriyle, yemyeşil doğasıyla İstanbul’un ve Marmara’nın gözdelerinden olan Büyükada’yı gelin birlikte gezelim!
01. Büyükada Dilburnu Parkı
Tabiat parkı; nefes kesen manzaraları, yeşillikleri ve çeşitli doğal yaşam alanları ile ünlü. Burada yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ve doğayla iç içe keyifli zaman geçirebilirsiniz. Piknik alanları da mevcut olduğundan aileniz ve arkadaşlarınızla keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Parka giriş için makul bir ücret ödemeniz gerekebilir. Parkın içinde lavabo ve tuvalet gibi alanların da olduğunu belirtmekte fayda var.
02. Büyükada Hamidiye Camii
Abdülhamid’in emriyle, 1893 yılında yapımına başlanan cami 1895 yılında tamamlanmıştır. Dönemin mimarisine uygun olarak inşa edilen cami iki katlı ve tek şerefeden oluşmaktadır. Caminin alt katı yapıldığı dönemde çocuklara eğitim vermek amaçlı yapılmıştır. İki katlı olan caminin sol tarafında bulunan merdivenlerden ikinci kata çıkmak mümkündür.
03. Adalar Müzesi
Adalar Müzesi, İstanbul’un ilk çağdaş müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müzede, adalar tarihini daha yakından tanıyabilir, köklü Osmanlı tarihine dair yeni bilgiler edinebilirsiniz. Müze, Pazartesi günleri hariç haftanın geri kalan tüm günlerinde hizmete açıktır. Adalar Müzesi’nde Müzekart geçerli olmasa da öğrenci indirimi ile 5₺’ye müzeyi ziyaret edebilirsiniz.
04. Aya Yorgi Kilisesi
Kilise, Büyükada’nın en yüksek tepesi olarak geçen Yüce Tepe’de yer almaktadır. İki katlı bir yapı olan Aya Yorgi Kilisesi, bir şapel ve bir dua yerinden oluşmaktadır. Yapı 1751 yılında Rum Ortodoks Manastırı olarak yapılmış, ardından 1905-1909 yılları arasında çan kulesinin arka kısmına Aya Yorgi Kilisesi eklenmiştir. Aya Yorgi Kilisesi’ne ulaşmak için sizleri biraz zorlu bir yokuş beklese de, Yüce Tepe’de gün batımının eşsiz manzarasını seyretmek tüm yorgunluğunuzu alacaktır.
05. Reşat Nuri Güntekin Evi
Edebiyatımızın önemli isimlerinden Çalıkuşu romanının yazarı Reşat Nuri Güntekin’in vefatına kadar yaşadığı evde günümüzde hâlâ yakınları yaşamaya devam etmektedir. Bu sebeple ev, günümüzde müze olarak kullanılmadığından içini görmek mümkün değildir. Ancak nostalji severlerin de uğrak mekânı olan bu evi dışarıdan görebilir ve pembe panjurlarıyla fotoğraf galerinize yeni bir anı ekleyebilirsiniz. Sessizliği, sakinliği ve kitap okumayı seviyorsanız da Reşat Nuri Güntekin’in bir romanını kapıp, manzara eşliğinde, romanların fikirlerinin çıktığı bu yerde keyifle kitabınızı okuyabilirsiniz.
06. Tarihi Prinkipo Dondurmacısı
Büyükada’ya gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken yiyecek- içecek duraklarının başında Tarihî Prinkipo Dondurmacısı gelmektedir. Büyükada’nın meşhur dondurmalarını denemek isteyenler buraya uğrayabilir ve dondurmaları ile Büyükada turuna başlayabilirler.
İstanbul’un görülmesi gereken noktalarını her Rota’da birlikte görmeye devam ediyoruz. Bir sonraki sayıda yeni bir Rota’da görüşmek üzere. 😎