Dünyada ve Türkiye’de E-Spor

Uygar Gök

Tüm Dünya’da ve Türkiye’de POPÜLATİTESİNİ çok hızlı bir şekilde ARTIRAN e-spor, özet bir söylem ile, oyuncuların takım olarak veya tek oyuncu olarak çevirim içi mücadele edebilmeleri için organize edilmiş, rekabetçi video oyunları olarak tanımlanabilir. Bu oyunlar strateji , savaş , birinci şahıs nişancı , spor ve birçok farklı kategoride olabilmektedir.

E-spor izleyici ve oyuncu sayıları yıldan yıla çok büyük bir hızla artmaktadır. Hatta 2021 yılı itibari ile dünyada e-spor izleyici sayıları basketbol izleyici sayılarını yakalamış durumdadır. Buna paralel olarak profesyonel organizasyon ve takım sayıları da artmakta, bu artış aynı zamanda markalarında sponsorluklar konusunda ilgisini çekmektedir. Hem organizasyon, hem takım hem de oyuncu sponsorlukları son 2 yılda oldukça arttı artmaya da devam etmekte.
Türkiye’deki gelişmeler Dünya’daki trend ile paralel olarak ilerlemekte. Türkiye’de 2 yıl öncesine kadar üst kalitede turnuva, lig gibi organizasyonların sayısı sınırlı iken son dönemde takımların katılabilecekleri tatminkâr ödül havuzuna sahip üst düzey etkinliklerin sayısı bir hayli artmış durumda. Bu da beraberinde takım ve oyuncu sayılarının artışını getirmektedir. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve bilinen birçok spor kulübü e-spor branşlarını kurup bu rekabetçi ortamda uzun zaman önce yerlerini aldılar. Takımlar hem Türkiye’de hem de uluslar arası etkinliklerde mücadele etmektedirler.
E-spor gençler için sadece eğlenceli zaman geçirme aracı olmaktan çıkıp ciddi bir kariyer alanı haline gelmiştir. Özellikle son dönemde dünya sıralamasında ilk 20’de yer alan tanınmış e-spor kulüplerine Türk oyuncuların transferleri gerçekleşmiştir. Türkiye’de ki oyuncuların yıllık kazançları ve transfer ücretleri de dikkat çekici rakamlara ulaşmıştır. Takımların scout ekipleri çok ciddi çalışmalar ile yıl boyunca yetenekli gençleri takımlarına kazandırmak için araştırma ve analizler yapmaktadır. Bunun yanında ülkemizde yetenekli gençlere eğitim vererek onları profesyonel arenaya hazırlayan ve destek olan fiziki ve dijital e-spor akademileri açılmaya başlandı. Bu akademilerde gençler profesyonel koçlar eşliğinde birçok kategoride uzun eğitimler alırken aynı zamanda profesyonel yaşamın gerekliliklerini de öğrenmekteler. Profesyonel oyuncu olmak görünenin aksine oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Üst düzey yeteneğin yanında katı bir disiplin ve çok yoğun çalışma gerektirir. Türkiye ‘de 5.000’in üzerinde lisanslı e-sporcu bulunmaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye E-spor Federasyonu 2018 yılında çalışmalarına başlamıştır.
Mobil oyuncuları da dahil ettiğimizde Türkiye’de 30 milyonun üzerinde oyun oynayan insan bulunmaktadır. E-spor ile ilgilenen e-spor hakkında bilgisi olan kitle ise yaklaşık 12 milyon civarındadır. Bu kitlenin yaş ortalamasının büyük bir çoğunluğu 15-25 yaş aralığındadır. E-spor karşılaşmalar genellikle oyunculara özel olarak kurulmuş online yayın platformlarında yayınlanmaktadır. Bu platformlarda yayınlanan e-spor karşılaşmalarının izlenmeleri rahatlıkla yüz binleri bulmaktadır. Oldukça değerli olan bu genç kitleye ulaşmanın en etkili yolu olan e-spor canlı yayınlarında markalar da sponsorluk faaliyetlerini son dönemde oldukça arttırdı.
Türkiye’deki e-spor eko sistemini Dünya ile karşılaştırdığımızda henüz yolun başında olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yabancı yatırımcıların Türk e-spor takımlarına olan ilgisi de bunun bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde de takım, oyuncu, organizasyon ve izleyici sayılarının büyük bir ivme ile artmaya devam edeceğini, net bir şekilde görebiliyoruz. Bütün gelişmeler ve rakamlar e-sporun yükselen değer olarak önümüzdeki yıllara damgasını vurmaya devam edeceğini fiziki spor branşları gibi insanların hayatında önemli bir yer edineceğini gösteriyor. Şu anda gençler, spor kulüpleri, şirketler ve birçok paydaşı bu devasa e-spor evreninde bulunması gereken konuma karar vermeye çalışıyor.