Sevde Koçyiğit
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Diş Hekimliği
Diş hekimliği bölümünü seçerken her ne kadar detaylı araştırma yapmış ve isteyerek seçmiş olsam da bölüme başlar başlamaz fark ettiğim şey seçtiğim bölümün ne kadar farklı beceriler gerektirdiği oldu. Okuduğumuz bölüm teorik anlamda tıp dersleri ile kesişen, pratik alanda bi heykeltıraşın sanat becerisini gerektiren ve gerektirdiği malzemelerin masrafı açısından da mimarlığı andıran bir bölüm. İnsanla muhatap olmayı gerektiren bir meslek olan diş hekimliğinin en güzel yanı hastaya direkt müdahale ederek şifa olabilmek ve tedavinin başında ve sonunda hastadaki değişimi, memnuniyeti görerek tatmin olma hissi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ni seçmemdeki en büyük etken okulun konumunun merkezî olması ve İstanbul’daki diğer sosyal ve eğitici imkânların ulaşılabilirliğiydi. Tadilat nedeniyle birinci sınıfta okulun arkasındaki prefabriklerde başladığımız eğitimimize şu anda tarihî binada amfilerde devam etmekteyiz. Okulun bazı kısımları hâlâ restorasyon aşamasında, yakın zamanda bitmesini umuyoruz. 4. ve 5. sınıfta ise Sultanbeyli’de bulunan ağız ve diş hastanesinde eğitimimize devam edeceğiz.
Zeynep Ünal
İstanbul Üniversitesi
Hukuk
Hukuk okumaya başladığımda fark ettiğim ilk şey hukukun ne kadar hayatın içinden olduğuydu. Hukuk, genel anlamda bir insanın doğumundan ölümüne, hatta ölümünden sonra da ilişkilerini düzenleyen ve haklarını koruyan bir alan. Hukukta özelleşmek adına da ticaret, fikrî mülkiyet, sözleşmeler hukuku gibi birçok alan bulunmaktadır. Üniversite sonrasında gerekli sınavlara girip stajları tamamlayarak avukat, hakim, savcı, akademisyen gibi meslek alanlarına uzmanlaşılabilir.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ise Türkiye’nin en iyi hukuk fakülteleri içerisinde, çok geniş ve yetkin bir akademik kadroya sahip. 2 yıldır süregelen tadilat nedeniyle dersler farklı fakültelerde devam etmekte fakat 1 yıl içerisinde bitmesi planlanıyor. Normal dönemde ise dersler İstanbul’un en güzel noktasında yer alan Beyazıt merkez kampüste, üniversite okuduğumuzu en derinden hissedebileceğimiz tarihî kampüslerde işlenmekte. Bu nedenle okul içerisindeki sosyal aktiviteler tatmin edici düzeyde olmasa da okul dışında öğrencilerin kendilerini her alanda geliştirmesi ve sosyalleşmesi mümkün oluyor.
Zeynep Begüm Aktan
İstanbul Teknik Üniversitesi
Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği
Yapay zekâ ve veri mühendisliği, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 2020 yılında ilk öğrencilerini almış yeni bir bölüm. Bölümde yazılım ve matematik ağırlıklı dersler bulunuyor. Bilgisayar mühendisliğinden farklı olarak donanım dersleri bulunmuyor. Peki bu bölümden mezun olduğunuzda neler yapabilirsiniz? Yapay zekâ günümüzde her alanda kullanılmaya başladı. Sesli asistanlardan yüz tanıma sistemlerine, otonom araçlardan robotlara pek çok alanda yapay zekâ uygulamaları kullanılıyor. Ülkemizde ve yurt dışında bu uygulamalar üzerine çalışan birçok Startup şirketi olduğu gibi büyük şirketlerde de bu uygulamalar kullanıyor. Bilinen online alışveriş şirketlerinde veri mühendisi olup öneri sistemleri üzerine çalışabilirsiniz.
Helin Yaren Ekmen
Boğaziçi Üniversitesi
Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü en eski tartışmalardan olan toplumun en iyi nasıl organize edileceği sorusundan başlayarak dört temel alt branşa sahip bir disiplindir. Bu dört temel alanlar: Karşılaştırmalı Siyaset, Uluslararası İlişkiler, Türkiye Siyaseti ve Siyaset Felsefesi’dir. Bu alt branşlarda çeşitli yöntemlerle verilen eğitimlerle öğrencinin entelektüel bir birikim ve interdisipliner bir yorumla hem geçmişten gelen hem de günümüzde ortaya çıkan sosyal dilemmalara bir cevap verme biçimi öğretilir. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü verdiği akademik yetkinliğin yanı sıra ekonomi ve işletmeden alma imkânı sunduğu dersler vasıtasıyla öğrencilerini iş hayatına, sivil topluma ve yönetim kademelerine de hazırlar. Benim bölümümle ilgili en sevdiğim şey alandaki en temel metinleri deneyimli hocalarla beraber tartışma imkânı bulmak ve her geçen gün ufkumun genişlediğini hissetmek olabilir. Sürekli güncel siyasi tartışmaları teorik bir perspektiften tartışmak bir taraftan entelektüel anlamda bakış açımı geliştirirken diğer taraftan da pratik anlamda yönetimle ilgili “Neler yapabilirim?” sorusunu sürekli canlı tutmamı sağlıyor.
Esra Nur Yavuz
Boğaziçi Üniversitesi
Psikoloji
Hayatın her noktasına dokunan psikoloji; klinik, sosyal ve bilişsel psikoloji; gelişim psikolojisi ve sinirbilim gibi birçok alanı da içinde barındıran ve sunduğu çeşitlilikle öğrencilerin lisans yıllarından itibaren farklı alanlarda gelişmesine fırsat tanıyan bir bölümdür. Psikoloji öğrencileri mezun olduklarında yüksek lisans yaparak klinik psikolog olabildikleri gibi diğer alanlarda akademide ilerleyebilir, şirketlerin insan kaynakları ofislerinde çalışabilir yahut psikolojinin engin doğasının kesiştiği farklı birçok alana da yönelebilirler. Sunduğu bu çeşitlilikle psikoloji bölümü; insan zihninin nasıl çalıştığını, yaşam boyu gelişimi ve bu gelişimde ortaya çıkan problemleri, insanlar arası ilişkilerin dinamiklerini öğrenmeye meraklı ve birebir insanla muhatap olarak fayda sağlamayı isteyen kişileri mutlu ve tatmin edecek bir bölümdür.
Ben de psikoloji okumak isteyen birçok öğrenci gibi psikolojiyi klinik psikolojiden ibaret sanıyordum. Ancak psikoloji; sosyal, bilişsel psikoloji, gelişim psikolojisi ve sinirbilim gibi birçok alanı da içerisinde barındıran bir bilim. Bu alanlardan aldığım çeşitli dersler sayesinde insan zihninin çalışma prensiplerinden insan ilişkileri arasındaki dinamiklere, yaşam boyu gelişim serüvenimizden mental sağlığımızı olumsuz etkileyen faktörlere uzanan bir keşif yolculuğuna çıktığımı hissediyorum. Psikoloji okumanın bence en güzel yanlarından biri, sıradan görünen insan olma sürecinin aslında ne kadar büyüleyici olduğunu görme fırsatı bulabilmek. Bir diğer güzel yanı ise kazandırdığı bakış açısının size hayatınız boyunca eşlik edecek olması, ister klinik psikolog veya akademisyen olarak bu keşif sürecine devam edin ister psikolojinin dokunduğu başka bir alanda ilerleyin…
Hannenur Açıkgöz
İbn Haldun Üniversitesi
Medya ve İletişim
Medya ve İletişim Bölümü değişen dünya dinamiklerine en uygun bölümlerden biri. Günümüzde artık her şey görsel iletişim/tasarım odaklı olduğundan bu alanı direkt olarak bir bölüm olarak okuyabilmek büyük bir avantaj. Bu noktada güncel hayata yönelik çalışma yapmak isteyen kişilere uygun bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, bölüm içeriği aslında zannedildiğinden daha kapsamlı. Sinema-Gazetecilik-Halkla İlişkiler olarak üçe ayrılan Medya ve İletişim Bölümü, tercih edildiği takdirde birçok alana hizmet ediyor ve bu sayede geniş bir çalışma alanı sunuyor. Teorik derslerin yanı sıra teknik derslerde de bölümü tercih eden öğrenciyi de çok yönlü bir donanıma ulaştırıyor.