NFT Nedir? Nasıl üretilir? Ne işe yarar?

Özgür Çetin

NFT kavramı son dönemde hayatımıza girdi ve sosyal medyanın etkisi ile çok popüler hale geldi. NFT sektörü dünyada o kadar popüler hale geldi ki milyonlarca dolarlık bir hacime ulaştı.
İngilizce’deki ‘Non Fungible Token’ kelimelerinin baş harflerinden oluşturulan NFT, Türkçe karşılığı ile Değiştirilemez ya da Eşsiz Token olarak biliniyor. Kripto para ve Blockchain gibi teknolojileri kullanan NFT’ler dijital bir varlığın tek örneğini üretmek için kullanılır. Eşsiz ve tekil olan bu örnek, bir kişi tarafından sahiplenilir. Bu tarz dijital varlıklar özellikle sanat ve finans dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. NFT teknolojisi müzik, film, oyun ve benzeri dijital sanat eserlerinin değiştirilmesi ya da taklit edilmesini zorlaştırdığı için de popüler oldu. Blok zincirlerindeki para birimi olarak tanımlanabilecek olan token, NFT eserlerinde de kullanılır hale geldi. Fakat önemli bir farkla: NFT Coin takas edilemiyor ve kopyalanması mümkün olmuyor. Bu da NFT eserlerini eşsiz ve benzersiz hale getiyor.

NFT üretimi nasıl yapılıyor?
NFT, Ethereum blok zinciri geliştiricileri tarafından hazırlanıyor. Bu sayede kaybolmaması sağlanıyor ve işlemler kolaylıkla yapılabiliyor. NFT dijital eserleri ağırlıklı olarak ERC-721 standardı ile üretiliyor. Ek olarak ERC-1155 standardı ile de NFT üretimi yapılabiliyor.
NFT üretiminin birçok yolu olmakla beraber fare ile bilgisayarda çizdiğiniz bir resmi bile bu iş için kurulmuş siteler sayesinde dönüştürebiliyorsunuz. Yani NFT üretimi sanıldığından çok daha kolay bir iş.
NFT’yi ürettikten sonra onu yine dijital bir cüzdanda saklayabilirsiniz. Ayrıca isterseniz
ürettiğiniz bu dijital eseri OpenSea, Nifty Gateway ve SuperRare gibi platformlarda satabilirsiniz.

Bugüne kadar hangi NFT’ler satıldı?
Ağırlıklı olarak sanat eserleri, NFT olarak satılmış olsa da bazı ilginç el değiştirmeler de yaşandı. Örneğin, Türkiye’de bir sunucu kahkahasını NFT olarak satarken, bir ressam da ürettiği bir eseri NFT olarak sattı. Dünyada popüler olan kısa videolar da NFT olarak satılırken günümüzde birçok oyunda bu tarz dijital varlıkların üretildiği, el değiştirdiği ya da satıldığı projeler geliştiriliyor.
NFT’ler neden bu kadar popüler oldu?
Aslında bu sorunun net bir yanıtı yok. Fakat sosyal medyanın etkisi ile özellikle pahalı NFT’lere sahip olanlar bunu bir statü simgesi olarak görmeye başladı. Ayrıca birçok fotoğrafçı, müzisyen ya da benzeri içerikler üreten sanatçılar eserlerinin NFT’ye çevirerek pazarın büyümesine katkıda bulundu. Bu dijital varlıkların önemli bir özelliği ise eserin her el değiştirdiğinde üreticisine (önceden belirlenen oranda ve genelde yüzde 5 ile 50 arasında değişiyor) bir komisyon kazandırması.
Görünen o ki NFT çılgınlığı giderek artaracak ve kripto paralar ve blok zincir yatırımları ile bu sektör daha da büyüyecek.

CryptoPunk’ın Punk #6965 isimli eseri 800 ETH’ye yani 1,5 milyon dolara alıcı buldu. Şu anki değeri ise 16,55 milyon dolar.

Twitter’ın kurucusu olan Jack Dorsey ise ilk Tweet paylaşımını NFT olarak sattı. Bu ilk paylaşım 2,9 milyon dolara alıcı bulmuştu.

Küçük bir odadaki bir fotokopi makinesini gösteren Replicator isimli eser, Mad Dog Jones takma adıyla tanınan Kanadalı sanatçı Michah Dowbak‘a ait. Bu dijital eser ise 4,1 milyon dolar karşılığında satıldı.