Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük sporcularından biri… Dünya’da 3 farklı olimpiyat oyununda altın madalya kazanan ilk ve kendi ağırlığının 3 katından fazla kilogramdaki halteri kaldıran tek sporcu.
23 Ocak 1967’de Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde dünyaya gelen Naim, sporla çocuk yaşta tanışmıştı. Önce yüzmeye başlamış, daha sonra da güreş sporunu denemişti ama bir türlü istediği başarıyı yakalayamamıştı. Bu esnada onu izleyen antrenör Hilmi Pekünlü, Naim’in eşsiz kuvvetine şahit oldu ve onu halter sporuna başlaması için teşvik etti. Ailesi başlarda haltere sıcak bakmasa da Hilmi hoca onları da ikna ederek bir efsanenin doğuşuna katkıda bulunmuş oldu.10 yaşındayken başladığı halter sporunda, 15 yaşından itibaren altın madalyaları toplamaya başlayan Naim, 1982 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda rekor kırarak halter tarihindeki en genç dünya rekortmeni ünvanını aldı. 1984-85 ve 86 yıllarında da başarısını sürdürerek üst üste 3 kez dünyada “Yılın Haltercisi” seçildi.
1980’li yıllarda rejim nedeniyle çalkantılı dönemler yaşanan Bulgaristan’da
Türklere karşı bir zulüm söz konusuydu. Bulgar yetkililer, sınırları içinde Türk kültürünü ve kimliğini ortadan kaldırma kampanyasının bir parçası olarak, Türk camilerini ve okullarını kapattı, insanların Türkçe konuşmasını yasakladı ve ülkedeki 900.000 Türk’ün isimlerini Bulgar isimleriyle değiştirmelerini emretti. Yakaladığı başarılarla Bulgaristan genç millî takımına giren Naim Süleymanoğlu, kendi deyimiyle “Türk asıllı” olduğu için takımdan çıkarılmış ancak bağımsız olarak girdiği şampiyonaları bir bir kazandığı için takıma geri çağırılmıştır. Dönemin Bulgaristan Devlet Başkanı Todor, Türk olduğu için Naim’i baskı altına aldı. Bulgaristan’ı uluslararası arenada temsil eden birinin Türk olarak bilinmesi işine gelmiyordu. Önce Türkçe yerine Bulgarca konuşmasını söyledi. Ayrıca adının da Naum Shalamanov olarak değiştirilmesini emretti. Bulgar televizyonuna çıkarak her zaman Bulgar olduğunu ve Osmanlı yüzünden mecbur kaldığı için Türkçe isim kullandığını açıklaması istenmesi bardağı taşıran son damla olmuştu. Naim, Bulgaristan’ın bir parçası olarak anılmak istemiyordu. Bu durumun farkında olan Bulgaristan Hükûmeti, Naim’in Türkiye’ye iltica etmesini önlemek için onu uluslararası şampiyonalara götürmeme kararı aldı. Film sahnelerini aratmayan Türkiye’ye geliş süreci de bu şekilde başlamış oldu.
Kaçmak için plan yapan Naim, Avusturalya Halter Şampiyonası’ndan hemen sonra Bulgar kafilesiyle yürürken bir anlık boşluktan yararlandı ve daha önce şifreli olarak yazıştığı MİT yetkilileriyle buluşarak Türk büyükelçiliğine sığındı. Yetkililer durumu Turgut Özal’a bildirdiğinde, Başbakan Naim’in özel jet ayarlanarak derhal getirilmesini emretti. İstanbul’a vardıktan sonra adını tekrar Süleymanoğlu olarak değiştirdi ve Bulgaristan’da Türklere karşı uygulanan zulmü tüm dünyaya anlatmaya başladı.
Naim’in 1988 Seul Olimpiyatları’nda yarışabilmesi için Türkiye, Bulgaristan’a
1,25 milyon dolar ödedi. Bu bedel, bir haltercinin transferinden öte, bir milletin öz evladının vatan topraklarına kavuşması ve olimpiyatlarda aşığı olduğu ay yıldızlı bayrağı dalgalandırabilmesi içindi. Seul’de tüy siklet klasmanında yarışan Naim, 2 dünya rekoru kırarak Türkiye’nin ilk olimpiyat altın madalyasını kazandı. Vücut ağırlığının 3,15 katı olan 190 kilogramı kaldırarak bu alanda hâlâ kırılamamış bir rekora imza attı. 1988 Yaz Olimpiyatları’ndan sonra Time dergisinin kapağında yer alan Naim Süleymanoğlu’na “Cep Herkülü” lakabı verildi.
18 Kasım 2017’de kaldırıldığı hastanede vefat eden efsane halterci, binlerce seveni tarafından ahirete uğurlandı. 22 Kasım 2019’da hayatını ve kariyerini konu alan Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu adlı film vizyona girdi ve milyonlarca kişi tarafından izlendi.
1989 yılında Dünya Şampiyonu olduktan sonra henüz 22 yaşındayken halter sporundan emekli olduğunu açıkladı ancak bu veda çok uzun sürmedi. 1991’de haltere geri döndü ve 1992’de Barselona’da 2. Olimpiyat altın madalyasını kazandı. 1996 Olimpiyat Oyunları’ndaki eşsiz performansıyla tarihte 3 farklı olimpiyatta altın madalya kazanan ilk halterci oldu. 2000 yılına kadar katıldığı sayısız müsabakada 7 kez Dünya Halter Şampiyonu oldu Naim. 3 olimpiyat altın madalyasının yanında tam 46 dünya rekoruna imza attı. 2001 yılında Olimpiyat Nişanı ödülüne layık görüldü.
Dünyada tüm zamanların en büyük halter sporcularından biri olarak kabul edilen Naim, aktivist kişiliğiyle de yüz binlerce Türk’ün vatana dönmesine vesile oldu. Sporda yakaladığı başarılar sayesinde dünya basınına verdiği röportajlarda Bulgar zulmünü dile getiriyor ve ulaşabildiği herkesten bu zulmü duyurmasını istiyordu. Dünyanın baskısına daha fazla dayanamayan Bulgar yetkililer, yaklaşık 320.000 Türk’ün göç ederek Türkiye’ye yerleşmesine izin vermişlerdi. Tarihte eşine çok az rastlanan bu siyasi başarının arkasında boyu küçük olsa da yüreği dünyalar kadar büyük bir Cep Herkülü yatıyordu.
18 Kasım 2017’de kaldırıldığı hastanede vefat eden efsane halterci, binlerce seveni tarafından ahirete uğurlandı. 22 Kasım 2019’da hayatını ve kariyerini konu alan Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu adlı film vizyona girdi ve milyonlarca kişi tarafından izlendi.
Halter denildiğinde 7’den 70’e herkesin aklına gelen ilk isim olan Naim Süleymanoğlu; hem olimpiyatlarda yakaladığı eşsiz başarı ve sayısız rekorla hem de bir Türk vatandaşı olarak uluslararası kamuoyunda verdiği çetin mücadele ile spor tarihine unutulmayacak bir iz bıraktı.